♫ ‘What a fool believes’
Als fan van symbolen en beeldtaal hou ik van archetypes. Archetypes vind je in de popmuziek, in je nachtelijke dromen, in de psychologie van Carl Jung en ook in de tarot. Ze vormen gesimplificeerde weergaves van oeroude, universele persona. Daarmee zijn ze goed bruikbaar als hulpmiddel bij reflectie en persoonlijke ontwikkeling.
De kaarten die je op de foto ziet zijn de ‘fool’ (dwaas) en - uit in een andere uitgave - de ‘wanderer’ (zwerver). Het betreft in beide gevallen de eerste kaart uit de tarot. Afgebeeld is een soort vrijbuiter die licht bepakt en eenvoudig gekleed op een avontuurlijke reis gaat. De lichaamshouding geeft blijk van een open, onbekommerde ‘blik’. Het pad dat voor de dwaas ligt lijkt te stoppen vlak voor diens voeten, maar daar lijkt de dwaas redelijk comfortabel mee te zijn.
♫ ‘They call me the Wanderer’
Over welke kwaliteiten beschikt deze dwaas? Een bijna kinderlijke nieuwsgierigheid, verwondering, eenvoud en optimisme. Voeg daar aan toe een flinke dosis humor, lichtheid en luchtigheid. De dwaas creëert daarmee als het ware de lucht die je levensvuur aanwakkert. Een van de verrassendste kwaliteiten van de dwaas vind ik de gave om in te tappen op een diepere wijsheid. En dan niet zozeer via de lijnen van conventionele logica en ratio maar eerder vanuit intuïtie, speelsheid en ‘het hart’.
Als we kijken naar de dwaas in relatie tot je levensreis dan staat dit archetype symbool voor een nieuw begin, een nieuwe impuls voor persoonlijke groei en vernieuwing. Unieke kwaliteiten van jezelf die verstopt waren gaan het levenslicht zien en daarmee wordt je oorspronkelijke, ‘wildere’ zelf meer voelbaar en zichtbaar. Iedereen maakt bewust of onbewust die reis, die bestaat uit meerdere etappes. Bij iedere etappe-start kan de dwaas in jou mooie dingen voor je betekenen.
Nieuwgierig naar de kracht van jouw innerlijke dwaas?
Stuur me een bericht!
Comments