top of page

Vitaliteitsmanagement volgens Louis van Gaal


Wat heb ik genoten van het WK! Oranje steeg regelmatig boven zichzelf uit. In het samenspel maar ook in individuele acties van bijvoorbeeld Robben, Van Persie en De Vrij. Het geheim blijkt Louis van Gaals ‘totale mens principe’. Hij kijkt per speler wat er nodig is om hem topfit en scherp aan de aftrap te laten verschijnen. Spelers krijgen de vrijheid om zelf te bepalen wat voor hen goed voelt. Want binnen de lijnen zie je terug wanneer een speler daarbuiten ook lekker in zijn vel zit. Zo zegt Dirk Kuyt: ‘Wij zijn volledig gefocust op het toernooi, maar om een paar uur per week tijd met je vrouw en kinderen te kunnen doorbrengen werkt mentaal heel verfrissend.’ Ik geloof in dit principe en pas het al jaren toe in de projecten die ik doe. Want werk en privé-leven zijn niet te scheiden en beïnvloeden elkaar over en weer. En vitaliteit bestaat uit fysieke, mentale, sociaal-emotionele en inspiratieve aspecten, die elkaar beïnvloeden (zie onder). Als je goed voor jezelf zorgt op die 4 gebieden dan merk je dat je je energiek en gemotiveerd voelt. En dat maakt dat je als werknemer, partner en ouder optimaal functioneert!
Hoe blijft Loes vitaal?

Mensen vragen wel eens aan mij: ‘hoe doe jij dat zelf dan?.. Hoe blijf jij vitaal?’ Een van de allerbelangrijkste dingen voor mij is het inspiratieve aspect van vitaliteit: zinvol werk en mezelf blijven ontwikkelen. Ik leef op van een uitdagende opdracht die mij uit mijn comfort-zone haalt. Dat is vooral een opdracht waarbij veel partijen betrokken zijn, de gewenste verandering ambitieus is en ik ‘reisleider’ mag zijn voor directie en HR. Daarbij heb ik met mezelf een ontwikkeldoel afgesproken: gesprekken met meer impact voeren door vaker dingen te benoemen die mij opvallen, raken en verbazen. En ik wil mijn eigen ‘Spark’ nog meer laten zien! Ik mag meer op mezelf vertrouwen en mezelf zijn…

Keuzes maken in werk en privé is heel belangrijk voor me: bijvoorbeeld regelmatig tijd voor mezelf nemen en tijd voor mijn vrienden, naast een druk werk- en gezinsleven. Want ik ben niet alleen moeder, of alleen ondernemer, maar ook vriendin, dochter, sporter, muziekliefhebber en danser. Het lukt mij niet altijd even goed om de batterij op tijd op te laden en te ontspannen en heb de neiging om vanuit mijn enthousiasme maar door te blijven werken. Ik merk dat een wandeling tijdens de lunchpauze of even mediteren mij helpt. Verder eet ik vrij gezond en sport ik wekelijks. Tot slot: het ondernemerschap kan soms best eenzaam zijn. Doordat ik mijn expertisenetwerk goed ontwikkeld heb merk ik dat mijn samenwerkingspartners meer en meer als collega’s voelen. Daarnaast krijg ik veel energie van mijn familie en vrienden, dus zorg ik dat ik tijd voor hen maak.

Grip op vitaliteit door te benoemen wat je opvalt

Vitaal leidinggeven aan mensen in organisaties draait voor een belangrijk deel om: hoe gaat het nou écht met mijn mensen, wat hebben ze nodig om gemotiveerd hun werk te doen en inzetbaar te blijven, nu en in de toekomst. Wat mij betreft komt ook hier Van Gaals totale mensbeeld weer om te hoek kijken. Stel dat jij Louis was, hoe zou jij je team naar de finale krijgen? Wat hebben jouw sterspelers nodig? Hoe weet jij of Van Persie wel of niet lekker in zijn vel zit en hoe kaart je dat aan? Hoe zorg jij dat Sneijder zelf zijn verantwoordelijkheid blijft nemen voor zijn fitheid?

De afgelopen twee jaar heb ik samen met mijn samenwerkingspartners veel inspiratie- en workshop sessies gegeven voor leidinggevenden, precies op dit vlak. Hierin leerden ze signalen van goede en verminderde vitaliteit (bijv. stress) te herkennen, deze signalen op een veilige manier te benoemen en bespreekbaar te maken en de medewerker te ondersteunen bij het versterken van hun vitaliteit en verminderen van stress. Hierdoor nemen medewerkers eigen verantwoordelijkheid en weten ze steeds beter bij zichzelf de ‘knoppen te vinden’ om vitaler te worden en in actie te komen.

Op mijn vraag aan leidinggevenden ’wat vinden jullie nu lastig?’ komt in dit soort sessies vaak terug: ‘hoe maak je bepaalde signalen bespreekbaar’, of: ‘kan ik het hier wel over hebben, is het geen privé onderwerp?’ Tot en met: ‘ik ben toch geen psycholoog?’ Maar door te oefenen met de aangereikte inzichten en dingen uit te proberen kom je er als leidinggevende achter wat werkt en dat je vaak meer kunt bespreken dan je eerst dacht. Wat me keer op keer opvalt is dat de beste gesprekken gevoerd worden door leidinggevenden die echt contact maken met hun medewerker. Ze laten iets van zichzelf zien, creëren een open sfeer en laten de medewerker zelf met oplossingen komen.


Meer weten? Neem contact op met Loes Meijlink via Loes@TheSparkCompany.nl of 06 11799488

Comments


bottom of page