’Ik ben niet creatief!’, ‘creativiteit is een nice to have’, ’creativiteit gaat toch over de 3-p-s?: pottenbakken, pingpong en punniken?’, ‘spelen is alleen voor kinderen’. Wie zegt dit allemaal? De interne criticus van Loes Meijlink, zo’n 15 jaar geleden! En dat terwijl ik vroeger -toen ik nog Loesje heette- danste, zong, makkelijk verbanden legde en allerlei ideeën verzon. Maar ja, dat was voor mij zo eigen, zo ‘business as usual’… Blijkbaar ben ik ergens onderweg creativiteit gaan zien als iets dat buiten mij lag, wat niet écht bij mij hoorde maar vooral bij leuke, niet nuttige hobby’s van anderen. Want alles moest natuurlijk wel nut hebben 😉
Pijnlijk eigenlijk, vooral toen ik ontdekte wat er al die tijd lag te wachten en verstoffen. Een geleidelijk proces volgde met meer tijd en ruimte voor creatief denken en doen. Eerst door op mijn werk workshops en trainingen te ontwikkelen, projecten naar me toe te trekken met een vernieuwende component, een eigen bedrijf te starten, een fotografiecursus te doen, zangles te nemen en zelfs op te treden met zangtrio ‘Schaamteloos’. Bijna onbewust kwam die creatieve trein in beweging.
Afstemmen & intunen
Ik ervaar creativiteit als een ‘vliegwiel’. Dat wat creativiteit brengt is eveneens wat het teweeg brengt: een open en nieuwsgierige blik, flexibiliteit, mogelijkheden en oplossingen zien, vertrouwen op je eigen ideeën en gevoel, moed, speelsheid, energie en levenskracht. Kortom: creativiteit voedt creativiteit.
Zelfs het leven kun je zien als een creatief proces, een aan elkaar geregen ketting van nu-momenten. En ieder moment wordt als het ware nu ‘geboren’, gecreëerd. Zoals de frames in een film lijkt het een vloeiende beweging maar in essentie zijn het ultra-korte momenten van bewustzijn. Misschien herken je hierin de woorden van spiritueel leraar en schrijver Eckhart Tolle. Het ‘hier en nu’ is de enige plek waar het leven zich daadwerkelijk afspeelt en waar ook creativiteit te vinden is, aldus Tolle. Daarop intappen vraagt om stil staan, intunen op jezelf en daadwerkelijk nieuwsgierig luisteren naar wat er opkomt. Nieuwsgierig luisteren betekent ook je oordeel even uitstellen. Want voor je het weet is daar weer je interne criticus die er wat van vindt en je originele ingeving of beeld overstemt.
''All true artists, whether they know it or not, create from a place of no-mind, from inner stillness.”- Eckhart Tolle
Ontdooi via je creatieve vuur
Goed nieuws: van nature is iedereen creatief! En creativiteit kun je ontwikkelen. Je creatieve kant kan wat verstopt en verstoft zijn. Ook kun je je ongemakkelijk voelen bij een letterlijk of figuurlijk ‘blanco canvas’: de ogenschijnlijke leegte en het ongemak op het moment waarop je vindt dat er iets creatiefs ‘moet gebeuren’. Gedachten als ‘’ik kan dit niet’’, ‘’ik ben niet creatief’ of ‘’het moet wel mooi/goed/indrukwekkend worden’’’ zijn bekende hordes.
Hoe deblokkeer en ontdooi je jouw innerlijke creatieveling? Het korte antwoord: door te gaan DOEN, creatief bezig te gaan, te experimenteren en te ‘spelen’. Kortom: een combinatie van inspiratie en transpiratie! Ga creatief aan de slag op een voor jou nieuw gebied, waar je nieuwsgierig naar bent en wat je leuk lijkt. Die gebieden zijn bijna eindeloos: van creatief met ideeën en concepten tot en met schilderen, muziek maken, koken, fotografie, acteren, klussen. Hetgeen bij jou resoneert klopt.
Aanvullend zijn er allerlei ontdooi-tools voor een creatieve warming-up. Ik noem er 1 als voorbeeld:
Ga zitten op een rustige, prettige plek met een schrift en pen. Schrijf achter elkaar 3 pagina’s vol met wat er bij je opkomt. En let op: bedenk niet wat je gaat schrijven! Je noteert wat er telkens spontaan opborrelt. Dus: geen sturing, geen oordeel, maar alleen registratie (ook al komen er krankzinnige woorden, zinnen of tekeningetjes op papier). Je schrijft aan één stuk.
Deze oefening is gebaseerd op het beroemde boek van Julia Cameron- The Artist Way. Door deze oefening regelmatig te doen stook je als het ware je creatieve vuurtje op en ga je op een gegeven moment ontdekken welke soort creativiteit bij jou past en wat je daarmee wilt doen. Je gaat tijdens dit deblokkeerproces ook merken dat je bron van creativiteit net onder of zelfs in je ongemak en (schijnbare) innerlijke leegte verstopt zit. Fascinerend vind ik dat. Ga maar eens zitten en maak contact met dat ongemak en kijk nieuwsgierig wat er gebeurt! En wat ik ook heb geleerd: zodra je het creatieve proces wat luchtiger en speelser benadert gebeuren er verrassend mooie dingen!
Ontdek je eigen vorm
Ook muziek, beeldtaal, lichaamswerk, dans en tekenen bieden een leuke, laagdrempelige manier toegang tot je creativiteit en je eigen voorkeuren daarin. Via deze -op zichzelf uiteraard ook al creatieve- wegen krijg je op een natuurlijke manier creatieve puzzelstukjes aangereikt die bij jou ook ‘mee willen doen’ in je leven en werk! En dat vind ik misschien wel het allermooiste: door je creativiteit te ontwikkelen kom je ‘tot leven’! Je komt als persoon meer tevoorschijn, met meer levensenergie, met onvermoede kwaliteiten, en altijd als jezelf!
Meer weten? Neem gerust contact met me op!
Veel plezier & get loose!
Loes
Comments