top of page

Loes & de Lispeltuut


Een prachtig symbool voor je intuïtie vind ik de roze schelp uit het hoofdstuk over de ‘Lispeltuut’ in het kinderboek Pluk van de Petteflet. Tijdens een storm aan zee verdwaalt Pluk. Hij ziet geen hand voor ogen. Door het geraas van de wind hoort hij niet eens aan welke kant de zee is. Maar dan, tussen twee stormvlagen in, hoort hij een zacht stemmetje. Dat blijkt te komen uit een schelp die hij eerder vond op het strand en in zijn broekzak had gestopt. Deze lege schelp stelt zich voor als de Lispeltuut en blijkt wijze woorden te spreken. Op aangeven van bondige -iets lispelende- richtingaanwijzingen van de schelp is Pluk in no-time weer thuis.


Deze wijze schelp is een mooie metafoor voor je innerlijke kompas, oftewel je innerlijk weten. Als het gaat om ‘wat wijsheid is’ in situaties kan jouw kompas je de weg wijzen. Het uitdagende is alleen dat het volume van je kompas meestal eens stuk lager is dan de windvlagen in je hoofd en om je heen. De signalen zijn dan soms niet op te pikken, zeker als er ook veel angst of stress meespeelt. Er zijn allerlei manieren om je interne kompas beter te verstaan zodat je er vaker op kunt navigeren. Ik noem een aantal voorbeelden:

  • Rust en ontspanning opzoeken, bijvoorbeeld in de natuur

  • Je lichaam letterlijk voelen door te bewegen, sporten of yoga

  • Creatieve of speelse oefeningen o.b.v. tekenen, schilderen, muziek, theater, etc.

  • Begeleide visualisatie

  • Journalling oftewel schrijven, met de hand

Ook in mijn coaching en het werken met groepen gebruik ik verschillende manieren om iemands eigen-wijsheid te laten bloeien.


‘’Ik wijf niet mif,’ zee de schelp, ‘Ik ben de Lifpeltuut’. ‘Tuuuu’…


(uit: Annie M.G. Schmidt – Pluk van de Petteflet)Meer weten? Ik ben nieuwsgierig naar jouw vraag!


hartelijke groet,

Loes Meijlink


Loes@TheSparkCompany | 06 11 799 488

Comments


bottom of page