top of page

Cheer Leaders!

Ben jij directeur of leidinggevende en werkt jouw team nu op afstand? Dat vraagt waarschijnlijk wat extra’s van je. Hoe kun je de continuïteit en het welzijn van je team bewaken?


De gezonde basis: aandacht voor jezelf

Het begint bij jou! Alleen als jij zélf voldoende energie hebt kun je voldoende aandacht hebben voor je team. Als jij zelf niet lekker in je vel zit, verslechtert je waarnemingsvermogen, je oogkleppen gaan figuurlijk op. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig opmerkt hoe het met je gaat en goed voor jezelf zorgt. Fijn voor jou, je collega’s en ook je huisgenoten!...


Vraag jezelf dus af hoe het met je energie gaat en hoe je je voelt, gedurende een dag of week. Welke signalen kun je daarbij opmerken? Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van signalen die je energieniveau weerspiegelen en die veel voorkomen.



Het is waardevol om te weten hoe jouw persoonlijke barometer eruit ziet, welke signalen bij jou passen. Dat kan van persoon tot persoon wat verschillen.


En besef je allereerst dat het normaal is om verdrietig, gestrest of bang te zijn tijdens een crisis. Duw dat niet weg, kijk er als het ware naar, met een milde blik. Probeer daarnaast om jezelf regelmatig de vraag te stellen: ‘wat heb ik nu nodig? waar heb ik behoefte aan?’ En daar naar te handelen. Een korte of lange pauze, iets creatiefs of inspirerends, een wandeling, etcetera. Want hoe verleidelijk kan het zijn om door te stomen op wilskracht en harder te gaan werken. Of 30x per dag de NOS of Nu.nl apps te checken…


Dus: waar word jij blij van, wat is prettig, wat ‘voedt’ jou mentaal, emotioneel of qua inspiratie? Hoe maak je daar tijd en ruimte voor? En als je merkt dat je veel wordt afgeleid en telkens aan het switchen bent: hoe kun je je tijd wat meer in blokken opdelen, of bijvoorbeeld 2 of 3 dingen met jezelf afspreken (qua werk of puur om op te laden) die je vandaag echt wilt doen.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Dankbaarheid als vruchtbare bodem

Schrijf een maand lang iedere dag ten minste 5 dingen op (klein of groot) waar je dankbaar voor bent. Alleen al het nadenken daarover doet iets positiefs met je en brengt je in een andere staat van zijn. Je bewust zijn van waar je dankbaar voor bent en het gevoel dat dat je geeft lijkt een soort vruchtbare bodem te creëren. Een bodem waar ontspanning, vreugde en creativiteit goed in gedijen. En het vermindert angst en piekeren. Zowel Oosterse als de Westerse psychologie (incl. Harvard onderzoek) onderschrijven de kracht van dankbaarheid (‘gratitude’). Je kunt trouwens overwegen om tijdens een online teamoverleg een rondje te maken en mensen te vragen iets te vertellen over waar ze dankbaar voor zijn. Het werkt inspirerend en verbindend.

Zie hier een fragment uit DWDD waar Typhoon onlangs te gast was, hij sprak over dankbaarheid met Matthijs van Nieuwkerk: https://youtu.be/5f09T96FXjY


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aandacht voor je team

Hoe kun je je team effectief begeleiden in deze tijd? Het is nu extra belangrijk om regelmatig contact hebben met je team. Zowel als compleet team als -waar nodig- individueel. Besef je dat je verschillende rollen hebt als leidinggevende, ik noem ze:

  • De Cheer Leader

  • De Luisteraar

  • De Reisleider

Alle drie de rollen vloeien in elkaar over en hebben veel impact op de motivatie, welzijn en functioneren van je team. 

DeCheer Leader’ is een aspect van leidinggeven waarbij je inspireert en aanmoedigt. Daarbij is er natuurlijk ruimte voor jouw eigen zorg en onzekerheid, maar probeert dat tijdens de contactmomenten te combineren met een dosis positieve energie. Geef complimenten en benoem wat goed gaat. Maar maak ook ruimte voor frictie en productieve conflicten in het team. Zet ook daar de spotlight op en onderzoek wat nodig is om samen verder te kunnen, bezien vanuit mogelijkheden en oplossingen. Hier kom je al voor een deel bij de volgende rol terecht, de Luisteraar.


De Luisteraar: zorg dat je zicht blijft houden op hoe het met je teamleden gaat, hoe voelen ze zich, hoe gaat het met werk en hoe loopt het thuis. Hoe zitten ze in hun energie? (zie ook de eerdere tabel met signalen) En wat denken ze zelf nodig te hebben om hun energie en welzijn te bewaken of verbeteren? Probeer op een open en nieuwsgierige manier te begrijpen wat een ander bedoelt. Puur luisteren en open vragen stellen zonder met een eigen mening of advies te komen is best lastig valt me telkens op. Je denkt misschien dat je niets ‘doet’ en dat het daarom ‘niets doet’. Het tegendeel is waar. De ander voelt zich gezien en gehoord en zal eerder de regie pakken. Via beeldbellen zijn bepaalde non-verbale signalen wat lastiger waar te nemen maar er is nog altijd genoeg dat je wel kunt opmerken. En als je goed hebt geluisterd is het makkelijker om richting te helpen geven. Je komt dan bij de rol van Reisleider.


De Reisleider: essentieel is en blijft het geven van richting, duidelijkheid en structuur. Jij kunt een kompas bieden, juist in onzekere tijden. Ook als je niet weet wat er gaat komen of hoe solide bepaalde doelen zullen zijn. Duidelijkheid heeft namelijk veel invloed op het gevoel van veiligheid en vertrouwen in het team. Het aangeven dat veel nog onduidelijk is en zal blijven is óók duidelijkheid geven. Blijf communiceren. Probeer een balans te vinden tussen betrokkenheid en loslaten. Teveel betrokkenheid kan immers weer gaan aanvoelen als controle en teveel loslaten als desinteresse en uit verbinding zijn. Verken met elkaar: hoe gaan jullie als team de komende tijd samen werken? Welke manier van werken en communiceren is prettig en passend in deze tijd? Heb het erover en maak samen concrete afspraken waarbij ieders rol en verantwoordelijkheid helder wordt. Kom telkens terug op die afspraken. Maak gebruik van elkaars kwaliteiten en sluit aan bij energiegevers.



Auteur: Loes Meijlink, www.TheSparkCompany.nl  

Meer weten? Neem contact op! Loes@TheSparkCompany, 06 11799488  

Kommentit


Kommentointi on poistettu käytöstä.
bottom of page