top of page

Leren van wolven - over leven, werken en leidinggeven


Tijdens mijn vakantie las ik met veel plezier het inspirerende boek ‘De wijsheid van wolven’ van Elli H. Radinger, een van ‘s werelds bekendste wolvenexperts. Ik was benieuwd naar hoe wolven zijn, hoe ze leven, maar ook wat er van mijn vooroordelen klopte. Van oudsher zien mensen de wolf vooral als een meedogenloos, nietsontziend roofdier. Wolven roepen angst en gevaar op. Denk alleen al aan het sprookje van Roodkapje… Het boek van Radinger heeft me echter doen inzien dat wij mensen veel kunnen leren van hoe wolven denken, leidinggeven en voor elkaar zorgen. Wat mensen en organisaties kunnen leren van wolven

Leidinggeven op zijn wolfs Het is niet per sé de grootse, sterkste of moedigste wolf die de familie aanvoert. Ook andere leden van een wolvenfamilie kunnen naar gelang hun kennis en vaardigheden in een bepaalde situatie tijdelijk de roedel aanvoeren. Een leidinggevende persoonlijkheid moet mentaal en sociaal intelligent zijn om door de groepsdieren serieus te worden genomen. Hooggeplaatste dieren zetten zich bovendien altijd in voor een vriendelijke, harmonieuze sfeer binnen de familie. Want die sfeer bevordert de verbondenheid én zorgt dat het stressniveau van de leiderwolf binnen de perken blijft. De leiderwolf bereikt dit door duidelijke richtlijnen te geven, grenzen te stellen en rituelen te oefenen.

De onschatbare waarde van ervaring en wijsheid De oudere wolven, met de meeste kennis en ervaring, staan meestal niet meer in de frontlinie maar zijn van onschatbare waarde voor de familie, bijvoorbeeld bij de jacht. Zo heeft een roedel met één oude wolf 150% meer kans om te winnen. Zo kan zelfs een kleine roedel winnen van een grote groep concurrerende wolven.

Meesters in communicatie Het vermogen van wolven om duidelijk en effectief te communiceren is één van de redenen waarom ze zelden met elkaar vechten. Communicatie is belangrijk om wederzijds begrip en vertrouwen tot stand te brengen. Wolven hebben zeer verfijnde, gevoelige zintuigen en praten met hun lichaam: ogen, oren, snuit, staart, gegrom, en natuurlijk hun gezang. Ze kennen ook kalmerende signalen, dreigsignalen (om een serieus gevecht te vermijden) en verzoeningssignalen. Wolvencommunicatie verloopt heel effectief, signalen worden meteen begrepen.

Slim samenwerken met anderen Een succesvolle jacht van wolven wordt in 80% van de gevallen begeleid door raven; die vliegen dan boven of in de buurt van de wolven en wachten tot ze kunnen mee-eten. Ze blijken een mooie samenwerking aan te gaan. Raven maken geluiden die wolven attenderen op gewonde prooidieren of die wolven waarschuwen voor beren of poema’s (of mensen!). De wolven laten ook raven een gebied bespioneren en uitkammen op mogelijke voedselconcurrenten. Een duidelijke win-win!

Succesvol vertragen Weten wanneer je een risico kunt nemen en wanneer je beter kunt afwachten is een belangrijke vaardigheid van de meer ervaren leiderwolven. Hun kracht is om een situatie realistisch in te schatten en vervolgens te bepalen hoe ze verder te werk zullen gaan. Dit gaat samen met uithoudingsvermogen en veel geduld. Soms wachten wolven uren of uren voor zich een kans aandient. En dan pakken ze die ook. Wolven zijn ook nog eens in staat om in enkele maanden 1500 kilometer af te leggen, op zoek naar een nieuw territorium en familie.

Stop nooit met spelen Wolven van alle leeftijden zijn dol op spelen, ze genieten ervan (maken dan dopamine aan blijkt!). Spelen is een praktische manier om met elkaar te communiceren, te leren, aan spiertraining te doen en sociale relaties te versterken. Ethiek is hierbij ook belangrijk: ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’ is hun motto.

Pas je aan Wolven zijn meesters in het zich aanpassen aan een specifieke situatie. Op basis van de omstandigheden bepalen ze wat ze doen en laten, wat een goede timing is, of ze op zoek gaan naar nieuw territorium als de kans op overleven daardoor groter wordt. En ze maken er het beste van als een situatie niet te veranderen is.


Deze blog is geïnspireerd door het boek ‘’De Wijsheid van Wolven- Hoe ze denken, leidinggeven en voor elkaar zorgen: wat de wolf ons kan leren over mensen zijn’’- Elli H. Radinger. Deze auteur -een zelfverklaard ’wolfaholic’- heeft 20 jaar lang wolven geobserveerd en onderzocht in het wild. Ooit was ze advocaat, maar dat bleek helemaal niet bij haar te passen. Vervolgens heeft ze haar carrière omgegooid om zich helemaal te kunnen wijden aan wolven. Het boek gaat uitgebreid in op de overeenkomsten tussen wolven, mensen en -specifieker- gedrag van leidinggevenden. Meer informatie over wolven: www.wolveninnederland.nl Fotocredits: wolveninnederland.nl, Leo Linnartz en Tara Busser.

bottom of page