top of page

Hoe vind ik een goede coach?


Herken je dit? Je zoekt een goede coach. Je googelt en ziet een eindeloze lijst aan coaches in alle soorten en maten… Zucht… Hoe weet je nu wie goed bij jou past en je écht verder gaat helpen? Wat is jouw vraag? Probeer eerst voor jezelf na te gaan op welke vraag jij een antwoord zoekt of waar je naar verlangt. Dat geeft je een eerste focus voor de soort coach die je nodig hebt. Er zijn bijvoorbeeld:

  • Loopbaan coaches: vooral geschikt als je een concrete, nieuwe stap wilt maken in je loopbaan

  • Leefstijl coaches cq. Vitaliteitscoaches: gericht op het verbeteren van je leefstijl en gezondheid, via bijv. voeding, bewegen, herstel

  • Personal coaches: gespecialiseerd in persoonlijke ontwikkeling en het beter of met meer plezier functioneren in werk of privé.

  • Executive coaches: een personal coach voor directieleden/executives.


Als je niet weet wat je vraag of behoefte is kan het helpen om een aantal coaches vrijblijvend te spreken, zij kunnen je helpen aanscherpen. Ga shoppen! Zoek op internet naar coaches en vraag collega's, familie of vrienden welke coaches zij kennen. Schroom niet om bij drie coaches een gratis kennismakingsgesprek aan te vragen. Dit geeft je de mogelijkheid om je vraag en behoefte scherper te krijgen én te ervaren welke coach bij je past. Noteer van tevoren wat je wilt vragen en bespreken, bijvoorbeeld:

  • Hoe werkt deze coach?

  • Vanuit welke visie en met welke methode of instrumenten?

  • Wie is deze persoon, de mens achter de coach.

  • Waarom is deze coach gaan coachen?

  • Wie heeft welke verantwoordelijkheid in een coach traject?

  • Hoe gaat de coach om met vertrouwelijke informatie?

  • Wanneer kan het traject worden afgerond, welke afspraken zijn daar over te maken?

Wat is jouw investering in tijd en geld? Het is nuttig als de coach jou alvast iets kan laten ervaren met een voor hem/haar typische oefening of gesprekstechniek. Kies voor kwaliteit Er zijn verschillende manieren om na te gaan wat de kwaliteit van de coach is. Check bijvoorbeeld referenties van de coach. Misschien kun je zelfs in contact komen met klanten van de coach, uiteraard na ieders toestemming. Er bestaan ook keurmerken voor coaches, zoals het Nederlandse NOBCO en het Europese EMCC. En vergeet niet dat je zelf tijdens een persoonlijke kennismaking kunt ervaren wat de kwaliteit van een coach is. Let daarbij bijvoorbeeld op of de coach een open en nieuwsgierige indruk maakt. Een open houding stelt een coach in staat scherp waar te nemen en jou optimaal te begeleiden. Als je merkt dat een coach de neiging heeft te oordelen of ongevraagde adviezen te geven dan loop je het risico niet je eigen antwoorden te vinden tijdens het coach traject. Uiteraard weet een goede coach je te spiegelen, uit te dagen en waar nodig te confronteren, op respectvolle wijze. Als het goed is krijg je het gevoel dat je als volwassene en niet als kind wordt behandeld. Essentieel: is er een klik? Telkens weer blijkt uit de praktijk en uit onderzoek* dat de persoonlijke klik tussen coachee en coach bepalend is voor het succes van een coachtraject! Je hoeft geen vrienden te worden met je coach (integendeel) maar het is belangrijk dat je je op je gemak voelt. Let daarom tijdens een kennismaking op bijvoorbeeld:

  • Vertrouw je deze persoon? Voelt het voldoende veilig?

  • Vind je de coach empathisch, eerlijk, duidelijk en respectvol?

  • Krijg je er zin in om met deze coach aan de slag te gaan?


Drie keer ja? Gefeliciteerd! Je hebt jouw coach gevonden!

Loes Meijlink, TheSparkCompany, personal coach & loopbaancoach | Loes@TheSparkCompany.nl *De Haan, Culpin & Curd (2011), Baron & Morin (2012), De Haan et al., (2013), De Haan & Burger (2015)

bottom of page